Chinatown

Chinatown is de op een na grootste Aziatische gemeenschap in Noord-Amerika. Je kunt hier terecht voor diverse Aziatische gerechten, daarnaast zijn er verschillende opvallende gebouwen en tempels die veel toeristen trekken. De vele souvenirwinkeltjes en de verschillende soorten restaurants zijn ook erg in trek. Chinatown is uitgegroeid tot een van de grootste toeristische trekpleister van San Francisco.

Wat is er allemaal te doen?

Bezoekers gaan naar Chinatown vanwege de unieke winkels, restaurants en om de algemene Aziatische cultuur van het gebied te ontdekken. De meeste winkels liggen rond ‘Grant Street’, de centrale as van het toeristische gebied in Chinatown. De beroemde toegangspoort genaamd ‘Dragon gate’ ligt ook in deze straat.

Andere bezienswaardigheden voor bezoekers zijn de vele tempels in Chinatown. De meeste tempels zijn gelegen op het bovenste niveau van verschillende woningen. De gedachte hier achter is dat ze dan dichter bij de hemel liggen.

Bekende gebouwen die bezocht kunnen worden:

Sing Chong Building

Het eerste gebouw dat werd herbouwd na de aardbeving in 1906. Een van de meeste gefotografeerde gebouwen in San Francisco.

United Commercial Bank

Dit was voorheen de Chinese ‘Telephone Exchange’. Maar door de technologische ontwikkelingen werd het gebouw in 1949 afgesloten. De United Commercial Bank kocht het en restaureerde het gebouw volledig.

Tip van Bart: de parkeermogelijkheden zijn beperkt in Chinatown, mocht je toch met de auto gaan dan adviseer ik om onder Portsmouth Square te parkeren. De locatie is gunstig en de prijs is acceptabel.

Herbal Shops

De ingrediënten voor typische Chinese medicijnen kunnen hier worden gehaald. Je vindt ze op meerde plekken in Chinatown.

Waverly Place

De straat staat bekend om zijn kleurrijk beschilderde balkons en aparte tempels. De architectuur in de straat is erg onderscheidend. Daarnaast is de Tin Hau Temple hier gevestigd, de oudste tempel in de Verenigde Staten.

Fortune Cookie Factory

De fabriek is in 1962 geopend en is de enige fabriek waar koekjes nog met de hand worden gemaakt.

Het ontstaan van Chinatown

San Francisco’s Chinatown werd opgericht in het midden van de negentiende eeuw, met name immigranten uit het Chinese Guangdong werden aangetrokken. De meeste van deze personen hadden een baan bij de Central Pacific Railroad (spoorwegmaatschappij). Zij bouwde al snel een eigen gemeenschap op binnen de stad San Francisco.

Aan het einde van de negentiende eeuw groeide de etnische spanningen in San Francisco. Dit leidde tot de Chinese Uitsluitingswet, waardoor het aantal Chinezen in Chinatown sterk omlaag ging. Daarnaast werd een groot gedeelte van de stad verwoest door de aardbeving die plaatsvond in 1906. Dit alles bij elkaar zorgde dat het aantal inwoners van Chinatown rap afnam.

Ondanks de tegenslagen herpakte Chinatown zich. Rond 1920 werden meer en meer gebouwen versierd met pagodeachtige daken en lantaarnstukken werden versierd met draakmotieven.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de Chinese Uitsluitingswet ingetrokken, hierdoor nam het aantal inwoners in rap tempo toe. Deze keer trok het niet alleen Chinese immigranten, maar ook toeristen die meer over de Chinese cultuur wilden weten/leren. Op dit moment is het één van de grootste attracties van San Francisco en worden zelfs meer bezoekers aangetrokken dan de zo populaire Golden Gate Bridge.