Ferry Building

Het Ferry Building (ook bekend als het Veerbootgebouw) is een van de beroemdere bezienswaardigheden van San Francisco. Met een breedte van 200 meter en een klokkentoren van 75 meter lang is het een indrukwekkende verschijning. Het imposante gebouw is al meer dan 100 jaar een icoon van de San Francisco Baai.

Tip van Bart: het Ferry Building gebouw is uitermate geschikt om een aantal uur te vertoeven. Vergeet vooral niet even naar buiten te gaan om de veerboten en de Bay Bridge te bekijken.

Huidige functie

Op dit moment wordt het Ferry Building nog altijd gebruikt voor veerboten uit de San Francisco Bay, maar uiteraard op een veel kleine schaal dan voorheen. De veerboten vertrekken naar plaatsen zoals Oakland en de Harboy Bay.

Op het gelijkvloerse gedeelte zijn nu horecazaken en winkels gevestigd, onder de naam Ferry Building Marketplace. De focus wordt hier gelegd op verschillende streekproducten, hier kan gedacht worden aan lokaal geoogst groenten en fruit. Verder wordt drie keer in de week een markt gehouden door lokale boeren waar allerlei biologische landbouwproducten worden aangeboden.

De bovenverdieping van het gebouw wordt op dit moment nog altijd gebruikt als kantoorpand.

De geschiedenis?

In 1898 werd het Veerbootgebow het centrale knooppunt van het openbaar vervoer in San Francisco. Zowel reizigers die onderweg waren naar het treinstation van de Transcontinental Raildroad als reizigers die onderweg ware naar de andere kant van het water, maakten hier gebruik van. Op het hoogtepunt maakten zo’n 50.000 mensen per dag gebruik van het Veerboutgebouw.

De opening van de Bay Bridge en Golden Gate Bridge, samen met het massale gebruik van de auto, zorgde ervoor dat het dagelijkse gebruik van de veerboot terugliep. In de jaren na 1950 werd het veerbootgebouw zeer weinig gebruikt. De historische inrichting van de Ferry Building is toen ook voor een groot deel verloren gegaan, een groot deel van het gebouw is toen omgezet als kantoorruimte. In maart 2003 is het San Francisco Veerbootgebouw opnieuw geopend na een uitgebreide restauratie van vier jaar.