Golden Gate Park

Als een inwoner van San Francisco verwijst naar ‘het park’, is er maar één die dit stempel krijgt: het Golden Gate Park. Alles wat San Francisco’ers liefhebben, is hier te vinden: gratis muziek, een rozentuin, tropische planten en bloemen, beweging faciliteiten, kunst, een gevarieerd landschap van meren, weilanden en slingerende wegen. Verder zijn onder andere de volgende bezienswaardigheden in het park gevestigd: het de Young Museum, de California Academy of Sciences, de botanische tuin van San Francisco, de Japanse Thee Garden, het Conservatorium van Bloemen, Stow Lake en zelfs een Nederlandse windmolen.

De geschiedenis van het park

In het jaar 1860 voelden de inwoners van San Francisco dat er behoefte was aan een ruim, openbaar park. Vergelijkbaar met Central Park, dat in die tijd in New York werd ontwikkeld. Daarom werd een stuk land afgezet met als doel om hier een park te ontwikkelen. Op dat moment bestond het land voornamelijk uit zandduinen en was het zeker niet het meest veelbelovende land voor een park. Echter, met behulp van een aantal architecten, tuinbouwers en ontwikkelaars is deze grote zandvlakte van meer dan 1000 hectare omgevormd tot het prachtige park wat het nu is.

Het Golden Gate Park biedt een welkome ontsnapping uit de stedelijke chaos van het centrum van San Francisco en wordt per jaar door miljoenen mensen bezocht.

Tip van Bart: veel van de museums in het park hebben één keer in de maand een gratis dag. Wat een goede manier is om geld te besparen!

Bereikbaarheid

Het Golden Gate Park is gelegen in het westelijke deel van San Francisco en is meer dan 4,8 kilometer lang en 800 meter breed. Het grenst aan de wijken Haight-Ashbury, Richmond en Sunset.

Met de auto
Wanneer je met de auto naar het park komt is het vinden van een parkeerplaats het grootste probleem, met name in weekend of tijdens een evenement. Parkeerplaatsen voor korte tijd zijn te vinden op: John F. Kennedy Drive, Martin Luther King Jr. Drive en verschillende zijstraatjes van het park. Betaalde parkeren is mogelijk bij de Music Concourse Drive, deze is dagelijks geopend.

Openbaar vervoer
De MUNI (tram) heeft meerdere haltes in de buurt van het Golden Gate Park. Afhankelijk van wat je wilt gaan doen in het park moet je zelf bepalen bij welke halte je wilt uitstappen.

Kosten

Je bent vrij om het park te betreden en te genieten van de omgeving. Echter, voor veel van de individuele attracties zoals de musea en verschillende tuinen moet een kaartje worden gekocht. Om te kijken wat de kosten zijn en om welke museums het gaat kan de website van het Golden Gate Park worden geraadpleegd.