San Francisco-Oakland Bay Bridge

De San Francisco-Oakland Bay Bridge is een van de grootse bruggen ter wereld. Dagelijks rijden er bijna 250.000 voertuigen over de brug die San Francisco verbindt met Oakland en andere gemeentes van de East Bay. Met zijn uitgestrekte uitzicht op de baai, de enorme 160 meter hoge toren, zijn asymmetrische vormgeving, en fiets- en voetgangerspad, is de Bay Bridge een state-of-the-art wonder dat je gezien moet hebben wanneer je San Francisco bezoekt.

Oversteken van de brug

Sinds 2016 hebben voetgangers en fietsers toegang tot de volledige 3,5 kilometer van de brug, voorheen was de brug alleen gedeeltelijk open, nu is het ook mogelijk om van de ene naar de andere zijde te lopen/fietsen.

Om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen, heeft de brug een fietspad van 4,5 meter breed in elke richting. De buitenste rijstrook hiervan is aangewezen voor wandelaars.

Tip van Bart: bekijk van te voren op het Twitter account van de Bay Bridge (@BayBridgeInfo) of de brug open is voor wandelaars en fietsers. In verband met sloopwerkzaamheden worden soms bepaalde delen van de brug afgesloten.

Drie toegangspunten gaan direct richting het fiets- en voetgangers pad. Het gaat hier om een ingang op Shellmound Street in Emeryville (net buiten de IKEA winkel). Daarnaast hebben we nog Burma Road in Oakland (vlakbij het Bridge Yard gebouw) en als laatste is een ingang aan het begin van de brug Yerba Buena Island.

Ontstaan van de brug

in 1936 was het eindelijk zo ver, de Oost- en Westgemeenschap van de Bay Area kwamen samen als nooit te voren. Voorheen waren ze nog afhankelijk van veerboten die ze over de baai brachten. Maar doordat vervoer per auto de toekomst was en het vervoer per veerboot tijdrovend werd de brug aangelegd. Zoals verwacht, zodra de San Francisco-Oakland Bay Bridge in 1936 werd gebouwd, werd het meteen de favoriete manier om tussen San Francisco en de East Bay te reizen.