Alcatraz

In de Baai van San Francisco ligt een klein eiland genaamd: Alcatraz. Het eiland is vooral bekend vanwege de gelijknamige zwaarbeveiligde gevangenis. Ooit was dit de thuisplaats van de grootste criminelen van Amerika, waaronder de zeer beroemde “Al Capone”.

Nu is Alcatraz een van de populairste attracties van San Francisco. Een bezoek aan het eiland omvat onder andere een rondleiding in het cellenblok waar de gevangene destijds leefde. Hoewel de laatste bewoners het eiland al in 1963 hebben verlaten, is het belangrijkste gevangenisblok met zijn stalen staven, claustrofobische cellen, bibliotheek en ‘donkere gaten’ nog volledig intact.

Een bezoek aan Alcatraz

Het bezoeken van het gevangeniseiland is een must wanneer je in San Francisco bent. Let wel goed op! Je doet er verstandig aan om ruim van te voren een kaartje te bestellen, dit kan via de officiële website van Alcatraz Cruises, omdat de tickets vaak uitverkocht zijn. Het zou zonde zijn als je Alcatraz wilt bezoeken, maar er geen tickets beschikbaar zijn.

Alcatraz Cruises vaart iedere ochtend vanaf 9:30 naar het eiland. Er zijn meerdere organisaties die tochten naar het eiland aanbieden, maar alleen Alcatraz Cruises (als geautoriseerd vertegenwoordiger van National Park Service) is bevoegd om personen op het eiland af te zetten. Eenmaal aangekomen op het eiland is het aan jou wat je gaat doen. Wanneer je de cellen gaat bezoeken waar de gevangene vroeger zaten is een audiotour beschikbaar (ook in het Nederlands).

Tip van Bart: in de avond worden ook tours aangeboden. De tours zijn prijziger dan de tours die overdag zijn, maar je krijgt hier dan ook meer voor terug zoals meer persoonlijke uitleg en de kans om een prachtige zonsondergang vast te leggen!

De geschiedenis van Alcatraz

Vanwege de strategische locatie van het eiland bouwde het leger hier in 1850 een fort ter verdediging van de baai. Het Amerikaanse leger heeft hier echter nooit in actie hoeven te komen. Het leger beschouwde Alcatraz als een ideale locatie om gevangenen te huisvesten, dit vanwege de sterke stroming en het koude water. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog arriveerden de eerste gevangenen op het eiland.

Vanaf 1933 kwam het eiland in handen van de United States Department of Justice en zij bouwde het uit tot een federale gevangenis met een zeer streng regime. Alcatraz is in totaal 29 jaar als gevangenis gebruikt door de Amerikaanse overheid. Gedurende deze periode zijn er verschillende ontsnappingspogingen ondernemen, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen.

Vanaf 1972 is Alacatraz onder beheer van de National Park Service. Sinds 1973 is het eiland beschikbaar gekomen voor publiek zoals nu nog altijd het geval is.

Belangrijk